pondělí 28. června 2010

Pevnost Josefov

Víkend přinesl opravdu nádherné počasí a tak naše rodinka výletovala. Navštěva pevnosti Josefov mě okouzlila.Tolik cihel jste pohromadě určitě ješte neviděli.A to, že zdivo bylo konzervováno pivem  a kořalkou mě zcela dostalo, toho piva a kořalky !!! No dovedete si to představit!

A teď neco z historie :
V době vlády osvícenských panovníků procházely české země nejen velkými reformami, ale stála tu i hrozba před případnou pruskou expanzí. Panovnice Marie Terezie přišla o Slezsko a Kladsko, kde se nacházela obranná linie severu českých zemí. Ztrátu slezských pevností musela nahradit výstavbou nových pevností, což znamenalo pro Jaroměř zlomové období, kdy vznikla v nedaleké vesnici Ples pevnost, jejíž výstavba v krátké době začala měnit tvář krajiny a rozsáhlé úpravy poznamenaly zejména koryta řek, přičemž byl také zcela posunut jejich soutok. Dne 3.října 1780 byl položen základní kámen za přítomnosti císaře Josefa II., stavba pak byla dokončena za neuvěřitelných sedm let a slavnostně předána zemskému veliteli v Čechách. Čtyři roky po dokončení stavby roku 1791 bylo pevnostní město povýšeno na královské svobodné město a o dva roky později roku 1793 byla pevnost Ples přejmenovaná za císaře Františka II. na Josefov. Josefovský městský znak byl městu udělen Ferdinandem V. 3. března 1836.
Pevnost ve své době představovala jeden z vrcholů pevnostního stavitelství, přesto ji ale nikdo nikdy nenapadl, pruská vojska se jí v roce 1866 jednoduše vyhnula a tak v roce 1888 byla pevnost zrušena.








Malá polepšovna.
Památka z dob kdy, Josefov obývala sovětská armáda.
V této kleci byly napravovány charaktery ruských vojáků.


Největším dobrodružstvím je, že kasematy procházíte se svíčkou v ruce. No prostě romantika.

Žádné komentáře:

Okomentovat